Voćne kiseline

Voćne kiseline se u kozmetici koriste već dugi niz godina za ublažavanje proširenih pora, i pigmentacije kože (pega, fleka, itd) kao i ožiljaka od akni.
Stepen njihovog delovanja zavisi od sastava kiseline, koncentracije, pH vrednosti proizvoda, kao i od pravilne i stručne uptrebe.
Zavisno od proizvođača, koncentracije kiselina u profesionalnim tretmanima kreću se od 20 do 70 posto, a u preparatima za kućnu upotrebu od osam do 10 posto.

Višestruko i blagotvorno delovanje voćnih kiselina

  • imaju keratolitičko delovanje, tj. pospešuju ljuštenje i odstranjivanje odumrlih ćelija epiderma (površinskog sloja kože)
  • stimulišu obnavljanje i regeneraciju kože
  • dehidriranoj (isušenoj) koži vraćaju vlažnost i vitalnost
  • uklanjaju sitne, površinske bore i smanjuju duboke
  • izbleđuju pigmentacijske mrlje i ožiljke od akni
  • kod masne i nečiste kože čiste i smanjuju proširene pore te dovode do opšteg poboljšanja tena i smanjenja mogućnosti ponovnih upala.

    Za podmlađivanje kože najefikasniji je piling glikolnom kiselinom, koja je prirodni sastojak šećerne trske. Sprovodi se na dve nedelje u seriji od šest tretmana.

    – Glikolna kiselina slabi veze između izumrlih ćelija rožastog sloja, izaziva njihovo ravnomerno ljuspanje i time omogućava regeneraciju kože. Ovaj proces dovodi do pojačane hidratacije kože, stimuliše sintezu kolagena i elastina, čime se znatno ublažavaju postojeće bore,akne I oziljke.

    Za nečistu, masnu kožu s aknama i ožiljcima od bubuljica primenjuje se srednjeduboki piling salicilnom kiselinom. Kod izuzetno dubokih bora, ožiljaka, upornih i tamnih fleka primenjuje se duboki piling nakon kog se javlja crvenilo, pa oporavak traje i do sedam dana.