Tretman za strije

Strije predstavljaju linearne, crtaste atrofije kože. Češće se javljaju kod osoba ženskog pola. Oko 60-70% devojčica i 40-50% dečaka u pubertetu dobija strije,, kao i 70-90% trudnica (lat. striae gravidarum) i to najčešće tokom šestog meseca trudnoće. Strije nastaju na mestima gde se koža najviše rasteže,,najviše kod osoba prilikom prebrzog rastezanja kože ali pored rastezanja kao mehaničkog faktora značajno mesto u etiologiji imaju hormoni glukokortikoidi. Njihova koncentracija u krvi je povišena tokom puberteta i trudnoće . Ovi hormoni blokiraju sintezu kolagena u fibroblastima i epidermalnu proliferaciju.

Klinička slika se menja tokom vremena. U početku su to crveno-ljubičasti linearni areali atrofične kože širine nekoliko milimetara i različite dužine, paralelno raspoređeni i to simetrično. Vremenom postaju žućkasto-ljubičasti i na kraju sedefasti. Strije koje nastaju u pubertetu su obično u predelu nadlaktica, krsnoj (lumbosakralnoj) regiji i iznad kolena. Kod devojaka se mogu javiti i na dojkama. U trudnoći se najčešće javljaju na trbuhu, bedrima i dojkama. U endokrinim poremećajima mogu nastati na trbuhu, zadnjici i butinama.
Efikasna terapija za potpuno uklanjanje strija ne postoji. Kreme sa pigmentima koje toniraju kožu čine strije manje uočljivim, ali ih ne otklanjaju. Zato je vrlo bitna prevencija.
Tretmanima može se ukloniti od 70% do 80% strija.
Kombinacijom dermoabrazije,dermo rolera I mezoterapijskim koktelom doći ćete do željenog rezultata.Neophodno je uraditi seriju od 6 do 10 tretmana u zavisnosti od njihove dubine.
Najbolji period za izvodjenje ove procedure je od oktobra pa do maja,jer se tretirana koža ne sme izlagati suncu.